LAB GROWND DIAMONDS

 

«LAB GROWN DIAMONDS» BEGREPET.

Kjært barn har mange navn, men lab grown diamanter eller oversatt til norsk laboratoriedyrkede diamanter, er nok den mest presise definisjonen da dette faktisk er diamant utviklet i laboratorier.

BAKGRUNN

Teknologien har vært kjent siden 50-tallet og forbedret gjennom mange år til den fikk gjennomslag som ett alternativ i smykkemarkedet midt på 2010-tallet.

HVORDAN BLIR DIAMANTER TIL?   

Naturlige diamanter er karbon som er blitt utsatt for svært høyt trykk/temperatur 150-200 km under jordskorpen gjennom millioner av år og deretter blitt presset opp til jordoverflaten av vulkansk aktivitet. Der blir de funnet ulike steder. Som oftest i elvegrusen eller mer vanlig, som resultat av gruvedrift. Laboratoriene kopierer naturens prosess og det er i dag to metoder.

Høyt trykk og høy temperatur - HPHT

Her utsettes et karbon/liten diamant/frøkrystall for temperaturer på mellom 1300 og 1600 grader og ett trykk på 5-6 GPa som kan sammenlignes med vekten av et passasjerfly på en fingertupp.

Denne behandlingen skjer over dager eller uker. Når prosessen avsluttes tas rådiamanten ut og behandles på samme måte som naturdiamanter med slip og gradering.

Kjemisk dampavsetning – CVD

Lignende prosess som HPHT. Prosessen starter med en diamantpartikkel som plasseres i et kammer og utsettes for trykk/høy temperatur. Deretter sprøytes det inn karbon holdig gass som aktiveres. Karbon atomer fra den aktiverte gassen legger seg på partikkelen og danner en diamantstruktur. Prosessen må overvåkes nøye for å sikre korrekt vekst uten urenheter. Når en har nådd ønsket størrelse på rådiamanten, skal den gjennom samme prosess som de naturlige diamanten med slip og gradering.

ER DET FORSKJELL PÅ LAB GROWN OG NATURLIGE DIAMANTER?

LAB-diamanter og de naturskapte diamantene har de samme fysiske og optiske egenskapene. LABdiamanter blir gradert etter samme kvalitetsnormer som naturlige diamanter (de 4 C’er). Laboratoriedyrkede diamanter kan sammenlignes med is fra fryseren, mens naturlige diamanter er som is fra en isbre. Begge is fremstilt på samme vis, men tiden og formeringsprosessen har foregått på ulike måter.